Voedsel

Voedselzekerheid als topprioriteit

Het bieden van blijvende voedselzekerheid aan een groeiende bevolking is natuurlijk van levensbelang. Leefomgevingen van de toekomst maken gebruik van een voedselstrategie die is gericht op duurzame consumptie dankzij verkorte ketens. Met behulp van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van landbouwmethoden en digitaliseringen kunnen voedselstrategieën worden bevorderd. Het efficiënt inzetten van beperkte ruimte en natuurlijke hulpbronnen speelt daarbij een belangrijk rol om zo voedselverspilling te minimaliseren.

Vier wegen naar veilig voedsel

De Green Innovation Hub draagt op de volgende manieren bij aan voedselzekerheid in de toekomst. Wij stimuleren:

  1. Gezond consumptiegedrag door een voedseleconomie te ondersteunen die is gebaseerd op verse, regionaal geproduceerde producten;
  2. Efficiënte, korte ketens door diezelfde regionale voedseleconomie; deze verkorte ketens gaan gepaard met aanzienlijk minder CO2-uitstoot;
  3. Een sluitende voedselkringloop (minder afval);
  4. Educatie over gezondheid, op basis van de laatste inzichten.

Korte voedselketens: direct van boer naar bord

De leefomgeving van de toekomst kent dus korte voedselketens. De digitalisering biedt nieuwe oplossingen om kleinere voedselvolumes vanuit de lokaliteit naar consumenten te distribueren. In de Green Innovation Hub ontwikkelen bedrijven gezamenlijk die digitale oplossingen, daarmee inspelend op een actuele behoefte: in de Flevopolder bevinden zich veel akkerbouwers, terwijl in Almere de vraag naar vers, lokaal geproduceerd voedsel toeneemt. Wil je als burger morgen een gewas op je bord hebben? Dankzij een digitale bestelling wordt het vandaag geproduceerd. Die lokale, just-in-time productie bespaart op transport en zelfs verpakkingen, want het verse voedsel gaat direct van de boer naar je bord.

Wil jij ook het verschil maken
op het gebied van voedsel innovatie?