Nieuws & meer

Green Innovation Hub en ICT Tribe bundelen krachten om vraag en aanbod in de ICT-sector te harmoniseren

Almere, de snelstgroeiende stad van Nederland, biedt een dynamische omgeving voor wonen, werken en recreëren met volop ruimte voor groei en innovatie. Deze groei brengt echter maatschappelijke uitdagingen met zich mee, waaronder een discrepantie tussen vraag en aanbod in de ICT-sector. De Green Innovation Hub en Stichting ICT Tribe hebben hun handen in één geslagen om deze kloof te dichten, en de arbeidsmarkt en het onderwijs te verbinden in een hybride leeromgeving met Almere en Flevoland als unieke omgeving.

Mismatch tussen vraag en aanbod

De ICT-sector kampt al jaren met een structureel tekort aan geschoold personeel. De kloof tussen de praktische vaardigheden die nodig zijn en de kennis die onderwijsinstellingen bieden, groeit door de razendsnelle technologische ontwikkelingen. Dit leidt tot een mismatch waarbij werkgevers niet alleen hoogopgeleide kandidaten zoeken, maar ook mensen die direct inzetbaar zijn. Naar verwachting zal 60% van de huidige ICT’ers in 2027 bijscholing nodig hebben om bij te blijven. Bovendien kampt de sector met een gebrek aan diversiteit op het gebied van gender, etniciteit en leeftijd. Momenteel zijn er 552.000 ICT’ers in Nederland, terwijl de vraag naar IT-talent blijft toenemen. Ruim 44% van de werkgevers beschouwt het personeelstekort als een belemmering voor groei. Deze complexe situatie vraagt om een veelzijdige aanpak om de sector toekomstbestendig te maken en gelijke kansen te bieden.

ICT Tribe speelt hierin een belangrijke rol door een brug te slaan tussen de ICT-sector en potentieel talent in de regio. Directeur-bestuurder Khalid Hafid benadrukt: “We streven naar een inclusieve arbeidsmarkt en een cultuur van levenslang leren, waarin gelijke kansen voor iedereen centraal staan.” ICT Tribe bevordert een dynamische ICT-sector door alternatieve opleidingspaden, praktijkgerichte training en persoonlijke begeleiding. Dit biedt waardevolle perspectieven aan zowel (verborgen) IT-talent als aan de regio als geheel.

De katalysator voor digitale innovatie in Almere en regio

De Green Innovation Hub, gevestigd in Floor met een prachtig uitzicht over de stad, speelt een sleutelrol in de toekomstvisie van Almere en Flevoland, vooral op het gebied van ICT. Dit initiatief, een samenwerking tussen de Gemeente Almere, Provincie Flevoland en VodafoneZiggo, heeft als doel het vestigingsklimaat in de regio te versterken en de verbinding tussen arbeidsmarkt en onderwijs te bevorderen in een hybride leeromgeving. Dit komt tegemoet aan de ambitie om in de komende jaren duizenden nieuwe woningen te bouwen. Om deze doelen te bereiken, richt de Green Innovation Hub zich op drie programmalijnen:

  1. Communityprogramma: Organiseren van events, meet-ups, masterclasses, challenges, matchmakingsessies, politieke bezoeken, netwerkbijeenkomsten en meer om de community te verbinden, vergroten en kennis te delen.
  2. Partnerprogramma: Ondersteunen van publieke organisaties en bedrijven met maatschappelijke vraagstukken en het helpen groeien van start-ups en scale-ups via het CityLab Almere, met inspirerende voorbeelden en workshops.
  3. Open-innovatieprogramma: Live-testing en opschaling van innovatieve digitale toepassingen op ontwikkellocaties zoals Almere Pampus en Hortus (voormalig Floriade).

Samenwerking voor duurzame groei in de regio

De samenwerking tussen de Green Innovation Hub en ICT Tribe is belangrijk voor de transformatie van Almere en Flevoland tot een duurzame tech-hub die voor iedereen toegankelijk is. Door innovatieve leeromgevingen te creëren waar bedrijven, onderwijs en overheid samenkomen, bevorderen deze initiatieven zowel de ontwikkeling van duurzame digitalisering als de talentontwikkeling voor mensen van alle leeftijden en achtergronden.

Jeffrey Morman, community manager van ICT Tribe, benadrukt: “Met het oog op innovatie richten we ons op het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn voor duurzame inzetbaarheid.” Khalid Hafid voegt toe: “Met deze focus op vaardighedenontwikkeling zetten we een belangrijke stap richting een toekomstbestendige regio waar duurzaamheid en inclusie hand in hand gaan.”

Gezamenlijk organiseren de partijen evenementen en workshops die arbeid en onderwijs met elkaar verbinden. Dit omvat educatieprogramma’s voor kennisdeling, praktijkgerichte mentoring en training, creatieve benaderingen zoals gamification en ondersteuning voor bedrijven gericht op marktinnovatie.

Xander Bakker, community manager van de Green Innovation Hub, quote: “In Almere en Flevoland is er ruimte om te groeien. De stad biedt nieuwe kansen en mogelijkheden, ook op het gebied van ICT, voor studenten, professionals, ondernemers en bedrijven.” De kernprincipes van innovatie en samenwerking zijn essentieel om de grote uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken en een toekomstbestendige regio te creëren.

Auteurs Green Innovation Hub & ICT Tribe, 1 augustus 2024