DRO (Digitale Regie Openbare Ruimte) is een initiatief binnen het DMI Ecosysteem (Dutch Mobility Innovations). Dit landelijke samenwerkingsverband is opgezet om een digitale koppeling te leggen tussen mobiliteit, ruimte en verduurzaming. Het doel? Een stevige basis creëren voor slimme en duurzame verstedelijking en een toekomstbestendige mobiliteit in Nederland.

De uitdaging

De druk op onze steden neemt toe. Huisvesting, mobiliteit en verduurzaming strijden om dezelfde schaarse ruimte, terwijl de uitdagingen rondom stikstofreductie en CO2-uitstoot urgenter worden. Traditionele middelen schieten tekort en vragen om nieuwe, innovatieve oplossingen. Om deze complexe vraagstukken aan te pakken, werkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat via DMI samen met 17 consortia — waaronder de Gemeente Almere — aan de ontwikkeling van een data-gedreven ecosysteem voor de steden van de toekomst.

Wat is Digitale Regie Openbare Ruimte (DRO)?

Binnen DMI is DRO het grootste consortium, waarin steden, onderzoeksinstellingen en kennispartners samen aan de slag gaan met datagedreven oplossingen om stedelijke gebieden duurzaam, leefbaar en bereikbaar te houden. In Almere draagt DRO direct bij aan de duurzame verstedelijking, met een focus op het oplossen van uitdagingen die voortkomen uit de woningbouwopgave en de stikstofproblematiek.

Kansgebieden en Almere’s rol

Binnen het DRO-consortium zijn tien kansgebieden vastgesteld waarbinnen wordt gezocht naar slimme oplossingen. De Gemeente Almere is verantwoordelijk voor twee van deze gebieden: Modal Shift en Transport Equity. Bij de overige acht gebieden is Almere nauw betrokken als samenwerkingspartner.

Vanuit het thema Mobiliteit is ook de Green Innovation Hub actief bij deze twee kansgebieden. De Hub faciliteert bijeenkomsten, biedt ruimte voor experimenten en levert projectondersteuning om samen met partners tot concrete oplossingen te komen.

Deel dit artikel via: