Nieuws & meer

Civity wint Contest: duurzame energievoorziening dichterbij

Met haar ‘Smartcity Dataplatform’ voor de energietransitie won het in Amersfoort gevestigde bedrijf Civity onlangs de Green Innovation Hub Contest 2023. Het Civity-platform helpt wijken en steden bij het ontwikkelen van een duurzamere energievoorziening. Roelof Schram, directeur van Civity: “Met ons platform kan het actuele aanbod van en de actuele vraag naar duurzaam opgewekte energie beter op elkaar worden afgestemd. Dat leidt tot een groenere, efficiëntere energievoorziening.”

De Green Innovation Hub is een open innovatie ecosysteem voor samenwerking tussen publiek-private partijen binnen de gemeente Almere en de provincie Flevoland, met het oog op duurzame stads- en gebiedsontwikkeling. De netwerkorganisatie is gehuisvest op het voormalige Floriadeterrein. Met haar Golden Award tijdens de Green Innovation Hub Contest 2023 versloeg Civity negen andere finalisten. Het Amersfoortse bedrijf krijgt support om haar concept van een smartcity dataplatform verder te ontwikkelen, kantoorruimte in de Green Innovation Hub, en tickets voor het Smart City Congres 2023 in Barcelona.

Duurzaam bouwen: Flevoland ideale innovatiebroedplaats

René Visser, namens VodafoneZiggo co-founder van de Green Innovation Hub: “Flevoland kent met 130.000 woningen de grootste bouwopgave van Nederland. Hier is nog volop ruimte om te bouwen en te groeien. Dankzij de Green Innovation Hub met alle faciliteiten, mensen en community en het duurzame, groene en inclusieve profiel van Almere en de regio kunnen start-ups en scale-ups het maximale potentieel er uit te halen om te groeien.”

Hoe werkt het? Meten en delen = vergroenen

Civity-directeur Roelof Schram (zie hieronder op de foto) toonde zich opgetogen: “Met deze Golden Award zetten wij een fantastische volgende stap om ons Smartcity Dataplatform samen met experts verder op te schalen. Met dit platform kunnen wij op het niveau van een wijk of gebied alle data rondom het energiegebruik verzamelen, op kwaliteit beoordelen en voor alle belanghebbenden – bewoners, bedrijven, de gemeente, de netbeheerder, etc. – onder vooraf afgestemde privacy-voorwaarden deelbaar maken. Op basis van dat inzicht kan het actuele aanbod van – en de actuele vraag naar duurzaam opgewekte energie beter op elkaar worden afgestemd. Dat leidt tot een groenere, efficiëntere energievoorziening.”

Concept en technologie bewezen

Als een bewezen voorbeeld van efficiënte, bijna real-time geregelde duurzame energieconsumptie, noemt Schram het project ‘IRIS Smart Cities’, onderdeel van het Europese duurzaamheidsprogramma ‘Horizon 2020’. Hierbij werd, met ondersteuning van Civity, in de Utrechtse wijk Lombok een interessant project uitgevoerd. Schram: “Als je in een gebied alle belanghebbenden bij elkaar haalt en via ons platform laat samenwerken, dan kun je op elk moment zien hoe het zit met jouw energielevering, de energieprijs en wie er een energiebehoefte heeft. Zo kun je het energiegebruik stroomlijnen en dure inefficiënties tegengaan.”

Een voorbeeld?

Schram: “Je voorkomt dan bijvoorbeeld dat je op bepaalde momenten in de week moet betalen om energie uit je zonnepanelen terug te leveren, terwijl je buurman op dat moment een energiebehoefte heeft. In Lombok hebben we ervoor gezorgd dat die energie buiten het soms overbelaste stroomnet om wordt opgeslagen in beschikbare elektrische auto’s die via de laadpalen fungeren als een kleine buurtbatterij. Hierbij moet dit uiteindelijk samen komen in een grote buurtbatterij, als volgende stap richting een nog groter succes.”

De metafoor van de bibliotheek

Tegelijkertijd is de complexiteit rondom die data-gestuurde, duurzamere omgang met energie in een wijk groot. Bovendien groeit de databerg, want gemeenten, bedrijven en andere organisaties willen steeds meer data gebruiken om hun beleid te stroomlijnen. Civity verzorgt met haar smartcity dataplatform naast de dataverzameling – het vullen van haar databibliotheek met ‘boeken’ – en datadeling – het uitlenen van de boeken – ook het loodgieterswerk: het vullen van de boeken met goede inhoud, oftewel actuele, kwalitatieve data.

Zo moeten al die slimme meters, omvormers en termostaten in een wijk worden gekoppeld aan de dataset ‘Energiegebruik’. Maar elke energieleverancier heeft een eigen interface. Civity laat al die leidingen in één platform in één en dezelfde presentatie samenkomen. Per project wordt de toegang en privacy met alle stakeholders afgestemd. Schram vat het zo samen: “Wij bieden een ecosysteem waarin stakeholders tezamen een complete duurzaamheidspuzzel kunnen leggen. Op basis van al die data kunnen zij bovendien nieuwe diensten ontwikkelen.”

Snel aan de slag in Almere

Een prijs winnen is één. Als volgende stap noemt Schram een zogenoemd validatieproject voor een nieuw te bouwen wijk en bedrijventerrein in Almere. “De gemeente, woningbouwverenigingen, energieleveranciers, een communicatiespecialist, een data-broker, een KPI-specialist: we brengen alle belanghebbenden bij elkaar om hun behoeften te achterhalen rondom de totstandkoming van een duurzame energievoorziening. Vervolgens werken we toe naar een ‘minimum viable product’, een eerste versie van onze oplossing. Deze oplossing willen we in november tijdens het Smart City Congres in Barcelona presenteren.”

Ook interessant: Civity wint Green Innovation Hub Contest 2023

Geplaatst door Xander Bakker, 31 augustus 2023